پکیج چیست؟
پکیج چیست و چگونه کار می کند؟ از آنجا که ظاهر پکیج بسیار شبیه به آبگرمکن های دیواری است، بسیاری از افراد این وسیله را با آبگرمکن اشتباه می گیرند. در واقع تصور این افراد زیاد هم اشتباه نبوده، چون پکیج در واقع نوعی آبگرمکن است، با این تفاوت که علاوه بر گرم کردن آب مصرفی می تواند همانند یک موتورخانه کوچک گرمایش محیط ساختمان را نیز تامین کند.
پکیج ترکیبی از آبگرمکن و موتورخانه است، نحوه عملکرد آن به این صورت است که مانند یک آبگرمکن آب گرم مصرفی آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی ساختمان را مهیا میکند. علاوه بر این پکیج می تواند همانند یک موتورخانه کوچک به رادیاتورها و یا سیستم گرمایش از کف وصل شده و به گرمایش خانه کمک می کند.
روش کار پکیج به این صورت است که وقتی شما شیر آب گرم خانه را باز می کنید، پیام باز شدن شیر آب از طریق سنسورهای مختلف به کار رفته در سیستم پکیج از جمله فلوسوئیچ و یا فلومتر به برد دستگاه اعلام می شود و در نتیجه طی یک سری اقدامات مشعل پکیج روشن شده و آب سرد ورودی به دستگاه در داخل مبدل گرم می شود تا از طریق خروجی به داخل شیر آب هدایت شود.
اگر پکیج خود را در حالت زمستانه تنظیم کرده باشید، در صورتی که دمای محیط کاهش پیدا کند، سنسور پکیج آن را تشخیص داده و در نتیجه آب گرم را در مسیر رادیاتورها و یا سیستم گرمایش از کف خانه هدایت می کند تا حرارت آب گرم تولید شده در این وسیله از طریق جریان همرفتی به محیط منتقل شود. در ادامه وقتی آب گرم مسیر گرمایش یک دور به گردش در بیاید، از حرارت آن کاسته می شود، بنابراین با استفاده از سیستم لوله کشی برگشت، آب به مبدل دستگاه وارد می شود تا دوباره گرم شده و در مسیر گرمایش بچرخد.
این چرخه تا زمانی ادامه پیدا می کند که هیچ کدام از شیرهای آب گرم مصرفی در خانه باز نشوند، به محض اینکه اولین شیر آب گرم باز شود، چرخش آب گرم در مسیر گرمایش با کمک شیر برقی بسته می شود تا آب گرم به شیر آب برسد. در نتیجه هر زمان شما به آب گرم نیاز داشته باشید، پکیج می تواند آن را به صورت فوری برای شما تامین کند.
انواع پکیج چه هستند؟
پکیج ها را با توجه به نوع سوخت مصرفی، تعداد مبدل ها و همچنین طریقه عملکرد سیستم احتراق آن ها به مدل های مختلفی دسته بندی می کنند.
به عنوان مثال پکیج ها یا تک مبدل هستند یا دو مبدل؛ که از پکیج های تک مبدل بیشتر در خانه های کوچک با مصرف پایین استفاده می شود، اما برای ساختمان هایی که آب گرم بیشتری مورد نیاز است یا سیستم گرمایشی باید توان حرارتی بالایی داشته باشد و یا آب منطقه سختی دارد، پکیج دو مبدل گزینه بهتری است، چون ظرفیت حرارتی بیشتری داشته و همچنین دیرتر رسوب می گیرد.
همچنین نوع عملکرد سیستم احتراق پکیج ها با توجه به فن دار و یا بدون فن بودن دستگاه متفاوت است. اغلب برای ساختمان هایی که قرار است پکیج در داخل خانه نصب شود، نوع فن دار را پیشنهاد می دهند، چون فن دستگاه به خروج گازهای حاصل از احتراق کمک می کند و در نتیجه امنیت ساکنین بیشتر تامین می شود.
در مقابل برای خانه هایی که محل نصب پکیج در بالکن و یا هر فضای باز دیگری در نظر گرفته شده، می توان از مدل بدون فن استفاده کرد.
با این همه، پکیج ها به دو دسته بزرگ پکیج دیواری و زمینی تقسیم بندی می گردند که هر کدام از این مدل ها کارایی خاص خود را داشته و با توجه به ویژگی های خود در ساختمان های مختلفی قابلیت نصب و راه اندازی دارند.
حال در ادامه همین مطلب شما را بیشتر با پکیج های زمینی و دیواری آشنا می کنیم تا بدانید هر کدام از این دو مدل چه خصوصیاتی داشته و بیشتر در چه ساختمان هایی نصب و راه اندازی می شوند.
پکیج زمینی
پکیج های زمینی شباهت های بیشتری به موتورخانه دارند و در واقع می توان گفت این وسیله یک باکس کوچک شده از سیستم موتورخانه است، بنابراین توان حرارتی بسیار بالایی دارند و می توانند هم آب مصرفی و هم سیستم گرمایش ساختمان را گرم کنند.
پکیج های زمینی از لحاظ نوع سوخت مصرفی بسیار متنوع هستند، به حدی که در مدل های برقی، گازوئیلی، دوگانه سوز (گازی-گازوئیلی) و سه گانه سوز (برقی-گازی-گازوئیلی) طراحی و تولید می شوند.
همانطور که از نام پکیج زمینی مشخص است، این وسیله به منظور راه اندازی بر روی زمین طراحی شده و به دلیل بزرگ بودن ابعاد و همچنین صدای بلندی که تولید می کند، باید در فضایی به دور از محل سکونت نصب شود. بنابراین اغلب مکان هایی از قبیل انباری، پارکینگ و یا زیرپله را برای نصب آن پیشنهاد می کنند. هر چند مدل برقی این وسیله صدای کمتری تولید می کند، اما باز هم به دلیل بزرگ بودن ابعاد، بهتر است فضای آشپزخانه را با نصب آن محدود نکنیم.
روش کار پکیج های زمینی با توجه به نوع سوخت مصرفی آن ها متفاوت است، به عنوان مثال در نوع گازی و گازوئیلی دستگاه به مشعل مجهز است و در زمان روشن شدن سوخت گاز و یا گازوئیل به همراه هوا وارد محفظه احتراق شده و شعله را ایجاد می کند. اما روش کار پکیج های زمینی برقی در این است که المنت های نصب شده در این وسیله باعث گرم شدن آب می شوند.
این وسیله دارای دو مبدل حرارتی است که آب گرم مورد نیاز برای گرمایش محیط در داخل مبدل اولیه و آب گرم مصرفی در مبدل ثانویه دستگاه تولید می شود. بهترین نمونه پکیج زمینی مدلی است که اصول ایمنی در آن رعایت شده و کیفیت قطعات آن در سطح بالایی قرار داشته باشد، بنابراین بهتر است پکیج زمینی را از میان برندهای شناخته شده بازار انتخاب کنید.
از این نوع پکیج به دلیل تولید سر و صدای زیاد و ابعاد بزرگ بیشتر در مکان هایی از جمله واحدهای آپارتمانی و مسکونی بزرگ، ساختمان های تجاری، شرکت های خصوصی، بیمارستان ها، سالن های ورزشی و واحدهای صنعتی استفاده می شود.
پکیج دیواری
ساده ترین مدل پکیج نوع دیواری آن است که در اکثر خانه ها مورد استفاده قرار می گیرد. این وسیله بر روی دیوار نصب می شود، بنابراین نه تنها از لحاظ ابعاد کوچک تر از پکیج زمینی است، بلکه صدای کمتری هم تولید می کند.
اندازه پکیج دیواری به قدری کوچک است که می توان آن را در داخل یک کابینت آشپزخانه جای داد. برای حفظ امنیت مصرف کننده این وسیله را به همراه دودکش دوجداره طراحی می کنند، علاوه بر این سیستم امینی پکیج دیواری را طوری طراحی کرده اند که در صورت کمبود اکسیژن جریان گاز ورودی به دستگاه به صورت خودکار قطع شود.
انواع پکیج دیواری به دو مدل تک مبدل و دو مبدل طراحی و تولید می شوند. شوفاژ دیواری به دلیل مصرف انرژی پایین تر، قیمت خرید کم تر و همچنین سهولت در نصب محبوبیت بالاتری به نسبت نوع زمینی دارد. این دستگاه اغلب گاز سوز است، با این حال از سوخت های دیگری برای راه اندازی پکیج استفاده می شود که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.
انواع پکیج از نظر سوخت مصرفی
احتمالاً تا این بخش از صحبت های ما متوجه شدید که پکیج ها از لحاظ سوخت نیز تنوع بالایی دارند و به طور کلی در یکی از مدل های زیر دسته بندی می شوند:
- پکیج گاز سوز (دیواری و زمینی)
- پکیج گازوئیل سوز (زمینی)
- پکیج دوگانه سوز (زمینی)
- پکیج برقی (زمینی و دیواری)
- پکیج سه گانه سوز برقی-گازی-گازوئیلی (زمینی)
شما باید با توجه به موقعیت ساختمان خود یکی از انواع پکیج را از لحاظ سوخت تهیه کنید، به عنوان مثال خرید و نصب مدل گازسوز در مناطقی که لوله کشی گاز انجام نشده، اصلاً گزینه مناسبی نیست و به جای آن بهتر است پکیج زمینی گازوئیل سوز یا دوگانه سوز انتخاب شود، در این صورت می توان هر زمان گازکشی منطقه انجام شد، از قابلیت گازسوز بودن این وسیله استفاده کرد.
همچنین توجه داشته باشید که در کشور ما هزینه مصرف برق بسیار بالاست، بنابراین توصیه می کنیم تنها در صورتی شوفاژ دیواری و یا زمینی برقی را انتخاب کنید که دسترسی به سوخت های دیگر همچون گاز و گازوئیل وجود نداشته باشد.
مهمترین مزایای پکیج
به طور حتم انواع پکیج گرمایشی یک سری محاسن داشته اند که توانسته اند جای دیگر وسایل حرارتی از جمله بخاری، شومینه، آبگرمکن و حتی موتورخانه های مجهز را در ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی بگیرند. به همین دلیل می خواهیم در این قسمت به بررسی مزایای این وسیله بپردازیم:
- ابعاد جمع و جور
اگر آشنایی جزئی با موتورخانه داشته باشید، قطعاً می دانید که در گذشته ها اکثر خانه ها خصوصاً مجتمع های مسکونی بزرگ به سیستم موتورخانه مجهز بودند، به همین دلیل نیاز بود مکانی بزرگ برای راه اندازی سیستم موتورخانه و تجهیزات آن در ساختمان در نظر بگیرند.
اما پکیج به قدری کوچک است که اصلاً ابعاد آن با فضای مورد نیاز برای موتورخانه قابل مقایسه نیست. مخصوصاً نوع دیواری این وسیله که حتی در داخل یک کابینت آشپزخانه جای می گیرد و با بسته شدن درب کابینت اصلاً مزاحمتی برای ساکنین ایجاد نمی کند.
- هزینه پایین خرید، سوخت، تعمیر و نگهداری
مخارج بالای راه اندازی، سوخت و تعمیر و نگهداری موتورخانه کم کم افراد را به سمت استفاده از پکیج کشاند. چون تجهیز ساختمان به موتورخانه نیازمند تهیه تجهیزات مختلفی از جمله پمپ موتورخانه، مشعل، بویلر، منبع انبساط، منبع دوجداره و لوله کشی های مخصوص هر کدام است که نه تنها برای خرید و راه اندازی نیاز به سرمای هنگفت دارند، بلکه تمام این وسایل به مرور زمان مستهلک شده و باید در بازه زمانی مشخص مورد بازدید و تعمیرهای پرهزینه قرار بگیرند.
همچنین مصرف سوخت در پکیج با سهم زیادی از انرژی که در موتورخانه مورد استفاده قرار می گیرد، اصلاً قابل مقایسه نیست.
- مدیریت بهتر انرژی مصرفی
در صورت تعویض موتورخانه های بزرگ با پکیج، هر خانواده خودش به تنهایی می تواند سوخت و ساز سیستم حرارت مرکزی واحد مسکونی خود را با توجه حضور افراد در ساختمان مدیریت و تا حد زیادی در هزینه سوخت صرفه جویی کند.
در حالی که مدیریت و کنترل حرارت موتورخانه اصلاً کار ساده ای نیست و نیازمند تجهیزات کنترلی پیشرفته است و چه بسا با وجود تمام این وسایل کمکی باز هم تمام ساکنین دلسوز انرژی که در موتورخانه ها هدر می روند نیستند.
- تامین آب گرم فوری
در صورتی که ساختمان به شوفاژ دیواری مجهز باشد، هم زمان با باز کردن شیر آب گرم، می توان به آب گرم فوری دسترسی داشت.
اگر بخواهیم به طور خلاصه مزایای انواع پکیج را برای شما بازگو کنیم، می توان گفت:
- می توانیم دمای پکیج را به هر میزان که مایلیم به راحتی تنظیم کنیم.
- با خرید و نصب یک دستگاه پکیج نه تنها آب گرم مصرفی، بلکه سیستم گرمایش نیز گرم می شوند.
- اکثر پکیج ها مخصوصاً نوع بدون فن این وسیله کارکرد آرام و بدون صدا دارند.
- مصرف گاز و برق در پکیج بسیار کمتر از دیگر سیستم های گرمایشی است.
- میزان ایمنی در این وسیله به دلیل استفاده از سنسور دود و سنسور حد یا ترموسوئیچ بسیار بالاست.
- در صورت نیاز به تعمیر پکیج این وسیله قابل دسترس و در معرض دید است.
- نصب و راه اندازی این دستگاه بسیار ساده و کم هزینه است.
معایب پکیج که از آن ها خبر نداشتید!
هر وسیله ای با وجود مزیت های مختلفی که دارد، ایراداتی نیز خواهد داشت. پکیج نیز به همین صورت است که در ادامه به بررسی معایب آن می پردازیم:
- عدم امکان تولید آب گرم مصرفی و تامین حرارت سیستم گرمایشی به صورت هم زمان
همانطور که در بخش معرفی نحوه کارکرد پکیج گفتیم، این وسیله در وضعیت مصرفی و سیستم گرمایش در حال تغییر حالت است، به بیانی دیگر مدل های جدید این وسیله طوری طراحی شده اند که تا وقتی شیر آب گرم مصرفی باز باشد، مدار رادیاتوری آن کار نمی کند، چون اولویت کار پکیج در تولید آب گرم مصرفی است.
بنابراین اگر برای مدت زمان طولانی آب گرم در حال مصرف باشد، احتمال سرد شدن رادیاتورها و یا سیستم گرمایش از کف وجود دارد.
علاوه بر این از آنجا که در اکثر مدل های پکیج مخزن آب گرم وجود ندارد، اگر بیش از یک شیر آب گرم باز باشد، آب ممکن است سرد و گرم شود. بنابراین در ساختمان هایی با متراژ بالای 300 متر همچون تالارها و بیمارستان ها این دستگاه جواب گو نیست.
- متکی به فشار آب ساختمان
یکی از شروط مهم روشن شدن مشعل پکیج این است که فشار آب ورودی به دستگاه بالا باشد و فشار آب ورودی به این وسیله متکی به فشار آب ساختمان است.
پس اگر به هر دلیلی فشار آب ساختمان کم باشد، پکیج نیز قابلیت روشن شدن ندارد یا احتمالاً دمای آب گرم دائم نوسان پیدا می کند تا حدی که شاید بتوان گفت تنها راه حل، نصب پمپ آب خانگی و مخزن تحت است تا بتوان کمبود فشار آب ورودی به پکیج را جبران کرد.
- احتمال خرابی زود هنگام
این وسیله به نسبت دیگر سیستم های گرمایشی از حساس تر است و احتمال دارد بارها به مشکل بخورد. به عنوان مثال سنسورهای به کاررفته در سیستم پکیج در معرض آسیب هستند و اگر این وسیله به صورت سالانه سرویس نشود، خرابی همان سنسورها می تواند آن را از کار بیاندازد و هزینه پکیج را چند برابر کند.
گروه تاسیساتی محمدی در زمینه تعمیر و نصب انواع پکیج و آبگرمکن آماده خدمات رسانی به همشهریان عزیز می باشد.
بدون دیدگاه